Hodnocení: 80 %

Princezna se zlatou hvězdou

Československo / 1959 / 78 min / 80%

V dětství jsem nemohl přijít na to, co mi na ní vadí. Až později mi docvaklo, že je to veršovanými dialogy. Ale chápu Martina Friče, že chtěl zase přijít s něčím novým…

Přiznám se, že bych asi bez problému přijal, kdyby princeznu a prince hrál někdo jiný. V případě prince možná i uvítal (ať mi milovníci Pepy Zímy ráčí odpustit). Ale Kazisvěta nikdy! Martin Růžek se pro tu roli snad narodil („Vaši zemi zplením vojsky ukrutnými, pole mohou moje koně rozdupat, princezna se stane mojí otrokyní, místo hvězdičky, ji značku vpálí kat.“).

Pohádka neotálí. Sotva šaty princezna Lada zadá, hned jsou ušité. Hezké jsou momenty, když třeba Lada vyřizuje pozdrav tatínkovi s tím, že ho má ráda. „Víte jaký jazyk má princezna? Takovýhle!“ A na kuchaře kuchtička drzá vyplázne jazyk. To by se dětem mohlo líbit.

Putování princezny je pěknými triky zpestřené, zkouška baletu světová (pike a balance). Mimochodem, baletní vystoupení uprostřed pohádky vnímám jako nadčasové. Trvá neuvěřitelných 7 minut! Vždycky upřímně zírám! A navrch se zcela nečekaně dočkáme souboje krále proti králi (Martin Růžek nikdy před tím nedržel meč v ruce a Josef Zíma si při lámání meče pořezal stehno.)

Stanislav Neuman byl ještě před pár lety králem (Pyšná princezna), tady z něho máme kuchaře, kupodivu vypadá o hodně mladší, nicméně je stejně legrační („K vaření tě nemohu vzíti moje drahá, inu zdá se mi, že jsi trochu ušmudlaná.“, „Ať se honem schová, ať zůstane tam ta holka ošklivá.“, „Děkuju vám paní má, teď budu mít řády dva.“)

Král Radovan během pár vteřin pozná, že je princezna Lada vlídná a ušlechtilá. Vládne jistě koňskou dávkou empatie. Během další vteřiny ji žádá o ruku. Rozuzlení pohádky díky polévce jediné, je vskutku zázračné. Poetičtější, líbeznější a barevnější pohádku, aby člověk pohledal. Mimochodem dobová kritika zaujala k filmu negativní stanovisko. Vyčítala mu těžkopádnost, špatné herecké výkony, přeslazenost a přílišnou barevnost (lidi byli asi zvyklí na černobílé filmy). Ale i tak na ni do kin přišlo 6 milionů diváků.

I přes veškeré výtky jsem jako malý Princeznu se zlatou hvězdou ve vánočním čase stejně nikdy nevynechal. Patří mezi ty, které si můžete pouštět zas a znova.