Hodnocení: 60 %

A co ten ruksak, králi?

Československo / 1985 / 47 min / 60%

Pohádka je o namyšleném, hloupém králi Hubertovi, jehož panovnická rozhodnutí jsou poddaným buď k smíchu nebo k pláči. Naštěstí se mu jednou při lovu na motýly zjevil kouzelný dědeček a obdaroval ho moudrostí ukrytou v ruksaku! Dokud ho bude nosit, moudrost ho neopustí. Dokud ho bude nosit…

Tuto ikonickou televizní pohádku z osmdesátých let minulého století táhne především herecká trojice Karel Heřmánek (král), Pavel Zedníček (rádce) a Ladislav Mrkvička (šašek). Jako bonus připočtěte Ladislava Peška coby kouzelného dědečka a máte všechny trumfy v rukách. Rád bych ještě zmínil Ivanu Andrlovou coby princeznu záporačku, což se jen tak nevidí a Vilmu Cibulkovou jako princeznu Vyvolenou, což se taktéž nikterák nevidí! Z mého pohledu i Jiří Vondráček se svou písničkou přidává této pohádce plusové body!

Co body odebírá je přemnožené „sakulajda“ od páně Přeučilově, předvídatelný scénář, chabé kulisy a možná i to, že pohádka vás přes veškerou snahu herců nechytne.

Pobavilo mě přestrojení Karla Augusty, kterého jsem měl možná zmínit ve druhém odstavci, za prasečí hlavu a hláška „Pradlena ztratila špunt od necek a ten král tam tak náramně pasoval“.

Na konci se dozvíme, snad neprozradím příliš, že král Hubert je praprapředobraz našich dětí s jejich školními aktovkami!!!