Hodnocení: 65 %

Kung Fu Panda 4

USA, Čína / 2024 / 93 min / 65%

S Kung Fu Pandou se setkáváme už počtvrté, takže člověk ví, co ho čeká. Z Poa alias Dračího bojovníka je celebrita, rozdává podpisy, nechává se portrétovat, otevírá nový obchod Nudle a tofu svého adoptivního otce… Užívání slávy a pohody naruší dvě zásadní věci. Tou první je, že Mistr Šifu chce, aby se z Poa stal duchovní vůdce. A tou druhou, že zlý a mocný Tai Lung žije! Věc se má ale trochu jinak, ale to už prozrazovat nebudu.

Ve čtvrtém pokračování populární série se objeví lupička Liška Zhen (čti čen), která je jak nositelem humoru („Nevidím v tobě ani bojovníka, ani draka.“), tak i hybatelem děje („S kriminálnicí se vydat za čarodějnicí nebyl dobrý nápad.“). Nějak jsem nepochopil, proč přišla krást do Síně hrdinů, proč Poovi pomáhá, proč dělá, to co dělá, až rozuzlení mi dalo odpovědi a já byl spokojen.

Souboje mají podle mě šmrnc a nápady. Dialogy nejsou vůbec marné: („V Údolí sýru.“ „Míru.“ „Jak to myslela ta vzteklá veverka?“ „Červená panda.“), („Ukážu ti, odkud ta čarodějnice zlověstně vzhlíží na město.“ „Nevzhlíží na něho z té věže, co se zlověstně tyčí nad městem?“), („Máte na výběr dvě cesty. Buď po dobrém, kdy mi řeknete, kde ho najdu, nebo po zlém, kdy mi řeknete, kde ho najdu, ale bude vám asi špatně rozumět, nebudete mít zuby.“).

Mně se ale líbila i různá pseudomoudra: („Změna není špatná věc. Proč myslíš, že obměňuju náš jídelní lístek.“) („Když by věci zůstaly stejné, ztratily by svou chuť.“). Člověk s tím samozřejmě nemusí souhlasit, ale aspoň za zamyšlenou stojí.

Čtvrté pokračování mi vůbec nepřijde horší než díly předchozí. Sice vám nevyrazí dech, ale drží si svůj standard. Kvalita, nápady a humor zůstaly a to se cení.